Vinflaskens historie – Fra ler til glas

I dag kender vi vinflasker som aflange, med korkprop eller skruelåg og oftest med 75 cl vin indeni. Dette er dog langt fra hvordan de historisk har set ud. Igennem årtusinder har man lavet vin, men glasflasker og korkpropper er kun noget, som man har lavet i løbet af de seneste par hundrede år. Opbevaring af vin har altid været svært, da man ikke lige kan åbne en vin, tjekke den og så lægge den til opbevaring igen, hvis den allerede er blevet hældt på flaske, krukke eller hvad man lige brugte på den tid. Derfor har man også været nødt til at eksperimentere med måden, som man lavede vinflasker og hvordan de så skulle bevares på sigt.

Vinflasken startede som en krukke

I det gamle Grækenland og Romerske Rige blev vin også lavet og drukket i store mængder. Her brugte man ler og urner til at opbevare vinen i, da det var det bedste materiale, som man kunne finde på denne tid. Disse krukker, eller amforaer som de hedder, blev produceret til at holde meget mere vin end vi kender i dag. Amforaerne havde nogle af de samme funktioner, som vinflaskerne har i dag, f.eks. kunne vinen ilte en smule, så den også havde tid til at modne, samt de kunne opbevares i årevis, så vinene kunne gære.

Vinkrukkerne blev brugt i over 1000 år frem til omkring det 14. århundrede hvor man begyndte at se læderpunge til at opbevare vinen i. De var nemmere at producere og transportere med på hest og i vogn. Her begyndte man også at se, at vinen hurtigt spredte sig på tværs af landegrænser og blev oftere og oftere brugt som en handelsvare.

Vinflasker af glas med låg

200 år efter man begynder at se læderpunge, så går udviklen stærkt inden for glas og materialerne hertil. I det 16. århundrede begynder man at se vinflasker, som er tættere på den form, som vi kender i dag. Vinflaskerne blev lavet i et glaslignende materiale ala det, som vi kender i dag, men formen var lavere og bredere. Glasset, som blev brugt dengang, var nemlig ikke lige så stærkt, som det glas der bliver brugt til vinflaskerne i dag.

Det tager vinindustrien cirka 200 år mere før vi møder en udgave af vinflasker, som vi kender dem i dag. Høje, slanke flasker, som indeholder omtrent den samme mængde vin, som vi ser i flaskerne i dag. I midten af 1800-tallet ser vi faktisk flasker, som ligner vinflaskerne i det 21. århundrede.

Låg af kork eller skind

Op igennem tiden har det sværeste ved at opbevare vin være hvordan man lukker beholderne igen. I oldtiden blev krukkerne forseglet med skind eller papir og ler, men her var man så nødt til at få drukket hele krukken i en fart, da den ikke kunne opbevares særlig godt åben.

Igennem det 19. århundrede begynder vi så at møde propper, som er lavet af andre materialer. Kork bliver hurtigt en favorit til at forsegle og opbevare vinflaskerne med, da de er nemmere at producere og det kunne tages ind og ud af flaskerne med en relativ nemhed. I dag ser vi størstedelen af vinflasker lukket med korkprop, men hvorfor bruger man egentlig kork til vinflasker? En af de mest anerkendte grunde er, at vinen stadig kan ilte og ældes i en glasflaske med kork, samt at hvis korken holder sig nogenlunde fugtig, så kan de også opbevares i årtier!

Med moderne produktionsmetoder ser vi dog i dag, at en stor del af vinene enten kommer med skruelåg eller i bag-in-box. Her har vinene dog lidt sværere ved at ældes med ynde, så hvis du planlægger at opbevare en vin i mange år, så gå efter kork.

Skriv et svar